En ny studie, som bland annat redovisats i Svenska Dagbladet, bekräftar att träning skyddar mot depression. I samband med redovisningen av den nya studien så säger Lina Martinsson, överläkare och psykiater, till SvD att träning borde rekommenderas både som behandling – och för att förebygga framtida problem.

Studien är omfattande med över 600.000 deltagare och orsakssambandet mellan träning och mental hälsa är tydligare än någonsin tidigare. Redan innan har det konstaterats att fysisk aktivitet är lika effektivt mot depression som läkemedel och terapi – ändå har inte behandlingsalternativet använts i praktiken. Är det nu det vänder?

Den nya brittiska studien finns att läsa i tidskriften Jama Psychiatry. Kommer studien leda till att träning i större utsträckning ersätter annan behandling av depression?

Tidningen Må Bra skrev om det här ämnet för två år sedan. I artikeln “Psykologen: Motion bättre mot depression än mediciner” förklarar Anna Carin Magnusson, legitimerad psykolog med egen mottagning i Stockholm, att träning påverkar hjärnans så kallade signalsubstanser. När det gäller depressioner är bland annat signalsubstanserna serotonin, noradrenalin och dopamin inblandade. De påverkar en persons sinnesstämning – och har visat sig få en boost av träning. Vid depression har just signalsubstanserna en viktig funktion, och moderna mediciner bygger på att påverka just halterna av serotonin och noradrenalin i hjärnan.

Vad kan du göra för att komma igång med träningen i förebyggande syfte? 

  • Ställ inte för höga krav på din träningsinsats. Lätt träning som yoga och promenader tre gånger i veckan har lika god effekt som hårdare konditionsträning.
  • Regelbundna pass gör det lättare att fortsätta med träningen. Träna hellre ofta och lätt.
  • Har du inte hittat din träningsform? Prova på innan du bestämmer dig. Många träningsanläggningar- och studios har ofta prova-på-tillfällen för en mindre peng eller till och med gratis.

Är du användare av Wellnet? Logga in och se över kategorin “Erbjudanden” och vidare till “Prova på/gratis”. Många av våra friskvårdsleverantörer erbjuder även klippkort med enstaka träningstillfällen. Perfekt att testa om du inte redan vet vart eller vad du vill träna.

Var snäll mot dig själv

Var snäll mot dig själv.