Hur var det nu du gjorde igen? Vilka tider brukade du träna på? Vad brukade du äta till lunch? Efter sommarledighetens avsaknad av rutiner (i alla fall inte samma som du har när du jobbar) kan det vara svårt att hitta tillbaka igen.

5 tips för att hitta tillbaka till rutinerna

När åtta av dygnets timmar åter fylls av arbete är det inte alltid så lätt att förstå hur du brukade hinna träna eller hur kroppen klarade sig utan den där eftermiddagsglassen. Men det finns sätt att snabbt komma tillbaka in i dina vanliga rutiner.

Här kommer 5 smarta tips för att hitta tillbaka till en hälsosam vardag:

 1. Låt inte mjukstarten bli för lång
  Det kan vara lockande att låta första veckan tillbaka på jobbet bli en mjukstart där du struntar i träning och matlådor. Men det är lätt att mjukstarten bara fortsätter. Bestäm i förväg hur lång din mjukstart ska vara och håll dig till det.
 2. Planera din träning!
  Sätt dig ner på söndagen och se hur kommande vecka ser ut. När kan du få in din träning och vad ska du träna? Skriv in det i kalendern. Koordinera även med eventuella träningskompisar och boka in dem också på en gång.
 3. Ät på regelbundna tider
  På ledigheten äts det ofta oregelbundet och inte sällan fylls energibehovet på av glass eller annat mindre hälsosamt. Vänj kroppen vid en hälsosammare kost genom att äta regelbundet och se till att ha en frukt eller annat hälsosamt mellanmål redo när kroppen vill ha sin dagliga glassdos.
 4. Gå och lägg dig i tid
  Självklart känns det tungt när väckarklockan ringer kl 06:00 om du fortfarande går och lägger dig lika sent som på semestern. Vänj kroppen långsamt genom att lägga dig lite tidigare varje kväll sista veckan innan du börjar jobba igen, så att kroppen redan ställt in sig på din arbetsdygnsrytm när vardagen börjar igen.
 5. Fyll kylen med hälsosamma råvaror
  Det är så mycket lättare att äta bra när det bara finns bra saker att tillgå. Passa på att göra lite extra mat när du ändå håller på så att du har lunch till dagen efter.

Du som är ansluten till Wellnets friskvårdsplattform hittar både alla möjliga olika träningsformer, kostrådgivning och stresshantering som kan hjälpa dig på vägen till en hälsosammare höst! Logga in och nyttja ditt friskvårdsbidrag.