kostradgivning

Kostrådgivning online har blivit ett populärt sätt att på sina egna villkor få vägledning till en hållbar kost och vikt. Kostrådgivning kommer i många former med fokus på olika upplägg och inriktningar. Vi har träffat Helena Persson som driver Enjoyhment där hon erbjuder kostrådgivning via Skype/telefon eller på plats för både individ och par och har stort fokus på hållbarhet och långsiktighet.

 

Att känna skillnaden

För några år sedan lade Helena om sin egen kost och upptäckte hur mycket det påverkade hennes eget välmående.  Den insikten väckte hennes intresse för att arbeta med kost och hälsa och få andra att uppleva samma sak.
–      Jag är beteendevetare i grunden och har alltid haft ett intresse för hälsa. Att genom kostrådgivningen få kombinera de två och arbeta med att hjälpa människor är väldigt roligt, berättar Helena.

Helena tror på helt individanpassade kostupplägg som ska vara lätta att följa och få in i vardagen.
–      Jag tror inte på att ”One size fits all”, utan ser att individanpassade upplägg med så små förändringar som möjligt fungerar bäst och gör störst skillnad. Täta uppföljningar är också viktiga, säger Helena.

 

Långsiktiga råd

Utmaningen för många som vill förändra sin vikt och/eller välmående genom kosten är att hitta ett sätt som är hållbart i längden. Helena menar att det är viktigt att de förändringar hon rekommenderar är långsiktiga och inte bara en ”quick fix”.
–      De råd jag ger får inte kännas tråkigare eller mer komplicerade än att de går att följa på lång sikt och bli en del av livsstilen. Genomgående så rekommenderar jag en så ren och naturlig kost som möjligt, men lämnar också plats för njutning. Jag låter det som är viktigt för kunden stå i centrum och utgår ifrån livssituation och den mat hen tycker bäst om och arbetar utifrån det. Mitt motto är ”Good enough”. Man kan inte alltid göra de perfekta valen, men ett mindre dåligt val är alltid bättre än det allra sämsta, berättar Helena.

Helena riktar sig till alla som vill hitta till en kost som är hälsosam och hållbar, och når genom Wellnet ut till en bred skara. Eftersom hon erbjuder sin tjänst online finns inga begränsningar för vem hon kan hjälpa, det går att hitta individanpassade lösningar för alla.

 

Hållbarhet – framtiden inom kost

När Helena ser framåt tror hon att fokus inom kost kommer riktas mot mer klimatsmart och hållbar mat.
–      Trenderna inom kost rör sig i positiva riktningar. Det blir allt mindre massproducerat kött och mer råvaror efter säsong och närodlat. Jag hoppas också att det blir mer fokus på individualitet. Att man mer och mer börjar förstå att allt inte passar för alla och att man börjar kommunicera mer på det sättet kring kost och hälsa. Förhoppningsvis blir ”hälsopoliserna”, som jag tycker vi ser mycket av idag färre, och fokus blir större på vad vi kan äta, istället för allt man ska undvika.