2016 blev SBAB kund till Wellnet, sedan dess har drygt 85 % av SBAB:s medarbetare nyttjat Wellnets friskvårdsplattform. Eva Lilja, HR specialist, berättar hur SBAB aktivt arbetar förebyggande för friska och välmående medarbetare.

SBAB medarbetare

SBAB medarbetare

Modernt och proaktivt hälsoarbete
Under kort tid har ni lyckats få en stor del av medarbetarna aktiva, vad tror ni ligger bakom den höga nyttjandegraden?
– Våra anställda här på SBAB har ett stort intresse för hälsa och friskvård och genom Wellnet har de anställda hittat nya möjligheter att använda sitt friskvårdsbidrag.

Eva Lilja berättar vidare om SBABs målsättningar med det hälsofrämjande friskvårdsarbetet:
– På SBAB fokuserar vi på ett modernt och proaktivt hälsoarbete med innovativa och inkluderande aktiviteter. Vi har moderna och tillgängliga friskvårdslokaler samt attraktiva friskvårdssubventioner. Det skapar ett friskare, lyckligare och mer välmående SBAB, säger hon.

Innan SBAB inledde sitt samarbete med Wellnet hade de manuell hantering av friskvårdsbidraget. Vilket kostade både tid och pengar.
– Den manuella hanteringen av friskvårdsbidraget gjorde att vår tid gick till administration istället för proaktivt friskvårdsarbete, förklarar Eva.
Hon fortsätter:
– Vi ville hitta en partner som både kunde ta över administrationen av friskvårdsbidraget och ge våra anställda ett större utbud av aktiviteter än vad vi själva skulle kunna uppnå. Med friskvårdsplattformen som verktyg ville vi öka användandet av friskvårdsbidraget samt kunna erbjuda ett större utbud av aktiviteter på våra fyra orter; Stockholm, Karlstad, Göteborg och Malmö.

Olika sätt att inspirera till en hälsosammare livsstil
På SBAB arbetar man aktivt på flera olika sätt för att medarbetarna ska utveckla en hälsosammare livsstil.
– Grundläggande för oss på SBAB är att vi vill inspirera till en hälsosammare livsstil. Exempel på detta är när friskvårdsgruppen anordnade en motionstävling tillsammans med företaget WE+. 194 medarbetare från SBAB deltog i tävlingen, där målet var att alla deltagare skulle genomföra minst tre träningspass per vecka. Slutresultatet landade på imponerande 5,1 träningspass per vecka. Initiativet var väldigt uppskattat och populärt bland SBAB:s medarbetare, varför friskvårdsgruppen planerar en liknande tävling även nästa år, säger Eva.

 

Läs liknande artiklar:
Så fick Mjölby 71 % av medarbetarna aktiva