I oktober månad engagerar sig många extra mycket i kampen mot bröstcancer, den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Varje dag får ca 20 svenska kvinnor diagnosen bröstcancer, och de flesta av oss känner någon som drabbats. Som tur är har chansen att överleva bröstcancer blivit betydligt större de senaste årtionden. Anledningen är främst att fler cancerfall upptäcks tidigare och att behandlingen har blivit bättre.

Stillasittande – vanlig orsak till bröstcancer
I Europa beräknas var nionde fall av bröstcancer bero på för lite fysisk aktivitet. Med minst 30 minuters medelintensiv aktivitet varje dag så kan man minska risken att drabbas ordentligt. När vi rör på oss och hjärtat får jobba ökar genomblödningen i kroppens alla vävnader, mer syre transporteras ut och kroppens förmåga till reparation och cellförnyelse blir bättre.

Hur man kan förebygga bröstcancer
Enligt Bröstcancerfonden går en tredjedel av all cancer att förebygga med bra livsstilsval. Det handlar om att leva hälsosamt genom att regelbundet aktivera sig fysiskt, ha goda matvanor, dricka ingen eller måttligt med alkohol och att inte röka.

Att aktivera kroppen fysiskt gör även ämnesomsättningen mer effektiv och den hormonella statusen mer balanserad, till exempel sänks östrogennivåerna när man tränar. Extra viktigt blir fysisk aktivitet för att förebygga bröstcancer och livmoderkroppscancer eftersom östrogen är en stor riskfaktor för de typerna av cancer.

Hitta de aktiviteter som passar din kropp och dina intressen
Hur du aktiverar din kropp varje dag spelar ingen roll. Det viktiga är att pulsen höjs och att aktiviteten pågår i minst 30 minuter. Det kan handla om en rask promenad, en cykeltur, tennis, vattengympa eller ett zumbapass. Att testa sig fram och hitta de aktiviteter man själv gillar är nyckeln till att hålla igång den dagliga aktiviteten. Ju mer du håller igång, ju mer minskar du risken!

Logga in för att hitta friskvårdsaktiviteter som passar dig.