Som gravid går det knappast att missa att yoga ”ska vara bra” för gravida. Wellnet bestämde sig för att testa en av våra egna leverantörer, Yogobe. Yogobe är en onlinetjänst som, bland mycket annat, även erbjuder gravidyoga.

 

prestationsfri_gravid_yogamom365

Foto: Lin Holmquist

Fördelarna med att yoga som gravid sägs bl.a. vara att det ökar välbefinnande för både mamma och bebis samt att det förbereder mamman både fysiskt och mentalt inför förlossningen.

Det kan dock vara svårt att veta vilka yogapositioner som fungerar under olika stadier av graviditeten, även för en van yogautövare. Att alla graviditeter är olika gör det också svårt att ge generella råd. Att gå en gravidyogakurs med en erfaren yogainstruktör är naturligtvis ett jättebra alternativ men passar av olika skäl inte alla. Att träna hemma i vardagsrummet med en instruktör online kan därför vara ett bra alternativ. Men hur fungerar det egentligen? Wellnet bestämde sig för att testa Yogobe.com

TESTARE: Terese. Gravid för andra gången. Inga krämpor. Tränar regelbundet, mest högintensiv funktionell träning och tung styrketräning. Absolut ingen yogi men inte helt nybörjare. Brukar köra några enklare yogapass hemma varje vecka som komplement till övrig träning.

Yogobe har många gravidyoga-videos men för den oerfarne kan det vara svårt att veta vad som passar i de olika stadierna av graviditeten. Detta har Yogobe löst genom att tillhandahålla ett program för gravida. Förutom generell information om graviditet och yoga, vad man ska tänka på när man yogar som gravid och vilka fördelar det finns, så finns det videorekommendationer för varje trimester.

Yogasekvenserna är pedagogiska och lätta att följa, det går utmärkt även för en nybörjare. Tips ges kontinuerligt på alternativa positioner för den som av olika anledningar inte är bekväm med vissa positioner.

PLUS: Tydligt uppdelat på de olika trimestrarna. Bra instruktörer! Bra med alternativa positioner och tydlig vägledning under sekvenserna. Skönt att kunna yoga när och var det passar en själv, det enda som behövs är en yogamatta. Prisvärt. Som extra bonus har Yogobe även ett community som heter Yogamom365 och som vänder sig både till gravida och till mammor. Förutom tips och stöd från erfarna instruktörer inspirerar även mammorna varandra.

MINUS: Ingenting.

PASSAR: Alla gravida som inte har ett behov av att ha en instruktör bredvid som kollar att man gör ”rätt”. Viktigt dock (vilket Yogobe påpekar på flera ställen) att lyssna till sin kropp och ta det extra försiktigt om man lider av bäckenbottenuppluckring.

 

Inte gravid? Yogobe kan vara värt att kolla in ändå. Förutom hundratals yogavideos för icke-gravida har de även annan träning som pilates, konditionsträning och Soma. De har även olika träningsprogram som till exempel Yoga för cyklister, Yoga för löpare, Yoga för ryttare, Yoga för crossfitters och Yoga för nybörjare.

Du som har ICA-kort hittar Yogobes tjänster här.

Du som har ditt friskvårdsbidrag hos Wellnet hittar Yogobes tjänster i hälsoportalen.